Vyhledávání


Kontakt

Spáča
Olomouc City Crew

E-mail: deaddeath@seznam.cz

 

Sex Pistols:

1975 - 1978

Diskografie:

Never Mind The Bollocks
Here's The Sex Pistols 77 (dvoj album)
The Great Rock 'N' Roll Swindle 79,

Členové:

Johnny Rotten


Steve Jones


Sid Vicious


Paul Cook

 

SEX PISTOLS (uk)

26.03.2008 23:15

Je to už asi tisíkrát ohraný a všichni to známe, ale přesto tady prostě budou Sex Pistols

Anglie 70. léta. Nikde žádná práce, všude se válí odpadky a v ulicích vládnou nepokoje. V tom všem se potuluje mladičký kleptoman Steve Jones se svým tichým kamarádem Paulem Cookem a dezoláten Wally Nightingalem po Shepherds Bush kde chodí na různé hudební večírky černošských děcek. Až jednou Wally nahodí "Hele založíme kapelu" a tak se taky stane a tak si Paul usedá za bicí, Wally ke kytaře a na Steva zbyl mikrofón. Ze začátku jim to samozřejmě nešlo, ale bylo to to jediný co měly, takže u toho zůstaly. Steve chodil do obchodu na Kings Road kterej vlastnil Malcon McLaren. S kterým se seznámil, protože měl spoustu kontaktů. Náhodou tam dělal i Glen Matlock, který se k nim přidal coby basista. Kluci chtěly aby jim McLaren dělal manažera, kterej teda kývl, ale pod podmínkou, že vyhodí Wallyho a tak se tedy stalo. Steve začal hrát na kytaru a zarodek Sex Pistols hledal zpěváka.

Do obchodu k McLarenovy chodil i John Simon Ritchie a Johny Lydon se svejma kámošema. Lydon se jim zalíbil a tak si s ním jednou vyrazily na pivko a když se potom vrátily do obchodu zkusily si ho u jukeboxu na písničku od Alice Coopera "eighteen". Zaspíval to naprosto příšerně, ale něco v tom bylo a tak to s ním zkusily.

Steve ze začátku Johna moc nemusel a tak si od něj vysloužil přezdívku Rotten (kvůli svejm shnilejm zubům). Kluci hodně zkoušely a tak se dostaly až ke svýmu prvnímu koncertu před kterým se, ale pořádně ožraly a tak když začaly hrát bylo to příšerny. Pořadatel je po pár písních vypnul. Ale kluci se nevzdaly a zkoušely a hráli dál. Co koncert to více lidí, co více lidí to více kreatůr. Lidi se začaly oblíkat jako oni (na jejich koncerty např. chodil Billy Idol) Vytvořily spolu song Anarchy in the U.K., dostávají se k podpisu smlouvy s vydavatelstvím EMI (8.11.1976) a jsou pozvaní do TV kde je, ale Bill Grundy začne pošťuchovat a tak to zkončí velice rychle, protože Pistole si pro nadávky daleko nechoděj. Media je začaly hodně probírat a tak se staly hodně slavnejma. Bylo stále těžší někde hrát a tak turné Anarchy (kde jim předskakovaly kapely jako The Damned, HeartBreakers a The Clash) z cirka dvaceti koncertů směly hrát tak dva. EMI došla trpělivost a tak dostaly padáka (27.1.1977). Rotten a Glen se pohádaly a tak Glen musel od válu. V té době došel do kapely J.Ritchie (známi jako Sid). Začal s nima zkoušet, ale nebyl vůbec dobrým hráčem. 10.3.1977 podepisují novou smlouvu s AandM Records před Buckinghamským palácem. Po podpisu smlouvy se jelo do vydavatelství. Všichni se ožraly a potom jely do studia kde lidi na ně zavolaly policajty. Okamžitě dostaly padáka a obratem podepsaly smlouvu s Virgin records. Nahráli píseň God Save The Queen. To se samozřejmě moc nelíbilo veřejnosti a tak, když ke královskému jubileu na řece Temže jely výletní lodí a hráli ji. Okamžitě přijely policajti a akci přerušily. Hledaly u nich i drogy. Sidovy prý svýtily baterkou do prdele a ten se je snažil posrat. Totální fiasko. God Save The Queen se dostal na první příčku anglické hitparády, ale zakázaly ji a tak tam vlastně nikdy jako oficiálně nebyla. Byly to težký časy. Rottena několikrát na ulici napadly a pořezaly ho. Pak se kolem nich začala motat Nancy Spungen která dorazila z NY. Začala do Sida ládovat drogy a pomaličku ho tím zabíjet. Ostatní se jí snažily od něj odehnat, ale marně. Jelikož pořádání koncertů bylo pořád těžký. Vyrazilo se na turné pod pseudonimem SPOTS (sex pistols on tours). Hrálo se po malejch utajenejch klubech a dokonce i vánoční vystoupení pro kids. To byl poslední koncert v Anglii (25.12.1977)

Pak to přišlo. Americký turné. Hned na letišti na ně čekala osobní prohlídka a spousty novinářů. První koncert hráli v Atlantě. Lidi po nich házely všechno co měly po ruce. Sid byl pořád zfetovanej a zbytek kapely to těžce nesl. Na některejch koncertech, už nebyl ani zapojenej a jen tam tak poskakoval. Na jednom vystoupení se po něm sápal jeden týpek a tak ho Sid praštil baskytarou po hlavě. Byl to totální chaos. Sid a Johny byly zvlášť od Steva a Paula. Začala se projevovat ponorková nemoc. Poslední koncert byl v San Francisku Sid se opět Sjel. Na koncertě bylo asi 5000 lidí a Steve měl problémy s kytarou. Lidi po nich zase házely všechno možný. Celý vystoupení bylo asi to nejhorší co kdy zahráli. Poslední song byl "No Fun" (bez srandy). Při konci tohohle songu si Rotten jen tak klekl na podium a uplně znuděně ho dospíval.. no fun, no fun.. a pak řekl "..ale hovno; proč bych měl pokračovat?" zadíval se do lidí Ještě párkrát ze sebe s velkým sebezapřením dostal "no fun" a pak jen řekl "měly jste někdy pocid, že vás podvedly? Dobrou noc." a usmál se. Kapela se rozpadla. Sid zabil při hádce Nancy. Po té se zkusil zabít, ale neuspěšně. Zemřel 2.2.1979 ve věku 21 let a tím se uplně uzavřela historie kapely. Sex Pistols ještě zkusily jedno turné v roce 1996. Ovšem nebylo moc úspěšné. Kapela sem tam vystoupí v nějaké tv show, ale lesk a sláva už jsou ty tam..

na punk.cz možnost stáhnout celý video dokument děs a běs